kolmapäev, mai 24, 2006

imelaps


Kuna Ketlin on meie pere esimene laps, siis loomulikult ei ole ta mitte midagi vähem kui geenius. Mõnikord me siin kodus arutame, et huvitav, mis eriala Ketlin võiks valida ning igakord jõuame samale järeldusele. Nii andekate vanemate laps nagu Ketlin võib olla ükskõik mis alal maailma parim. Laulja ja balleti tantsija karjääris Kalle vahel natuke kahtleb, aga samas ütleb ta et ahh mine tea, äkki üllatab meid veel ;)

Seega oli meie üllatus suur, kui Ketlin 6-kuustele mõeldud mänguasjadega 6-kuuselt midagi muud teha ei osanud kui vastu maad taguda. Veel suurem oli üllatus siis, kui ta ka aastaselt muud teha ei osanud..... Ja näe... vahepeal on Ketlin peaaegu 1,6 aastaseks saanud, aga ei midagi.

Ahh, et millest jutt. Näiteks puzzlematist. Loen mina ajakirjast, et oi kui pisikestel on puzzlematt lemmikmänguasi. Kõik mida Ketlin sellega praegu teha oskab, on lahti kiskuda, suvalise tähti proovida suvalisse auku täiesti edutult toppida ja läbi suuremate aukude kuku hüüda. Aga äkki see ongi see, mida imelapsed teha oskavad ja teised ei oska sedagi? Äkki need, kellele veel puzzlematt meeldib ainult püherdavad seal peal?

Teine mänguasi on klotsitigu, mis on mõeldud alates 6-kuust ja kingiti Ketlinile kui kellegi lemmikmänguasi. Ketlinile ona klotsitigu ka alati meeldinud. Näiteks algul "laulis" see iga hingamise peale, kuni teo kere "kaduma" läks. Ja Ketlin oli valmis kogupäeva tigu laulma kõigutama. Seejärel õppis ta teo keret raputama, mis tegi suurt müra kui 10 palstmassklotsi sees kolisesid. Edasi õppis ta teoseljakaant avama ja sealt klotse sisse ja välja panema. Kuskil aastaselt oskas ta ka minu näpu järgi õiget klotsi õigesse auku panna, mis peaaegu pooltel kordadel ka edukalt lõppesid. Täpselt samas kohas oleme me ka praegu. Ise ei oska ta küll ühtegi kuju vaadata, veel vähem, siis neid õigesse auku panna. Aga äkki geeniused ei peagi selles vanuses rohkem oskama. Ja see, et tigu on 6-kuust mõeldud tähendabki lihtsalt kui ilusa värvilise asja imetelmist.

Ja ega siis geeniust ei tohigi väga tagant torkida. Äkki tuleb tast hoppis kergejõustiklane ja olümpiavõitja. Sest võidujooksu, kus võistlesid Mirtel, kes eriti ei oska veel kõndida, Leevike, kellele üldse vist sport ei meeldi ja Maria, kes ei pannud üldse tähele, et võistlus oli, Ketlin igatahes võitis!....

3 Comments:

Blogger maris said...

no need mänguasjad ei ole mõeldud mitte 6-kuustele lastele, vaid alates kuuendast kuust. algul ju vahivadki niisama ja toksivad ja kõigutavad ja küll ükskord, kui neil täitsa kopp ees juba sellest asjast on, küll siis ükskord õige klotsi õigesse kohta ka panevad.

5:04 PM  
Blogger Anu said...

minu suured kogemused:) ütlevad,et niikui klotside toppimine selgeks saab, kaob selle vastu suhteliselt kiiresti ka igasugune huvi:)
aga see oskus tuleb ühel päeval lupsti! iseenesest. või noh, mitte just iseenesest, eelnevad pikad kuud, kui sa temaga kahekesi neid klotse topid ja räägid, milline kuhu auku käib ja siis veel paned ise õigesse kohta, et tema saaks tulla ja ise oma näpuga selle sisse lükata jne:)
pusledega sama lugu. tükk aega paned neid ise kokku ja talle jääb laialikiskumise rõõm, siis aga ühel päeval võtab kätte ja paneb pusle kokku!

12:58 PM  
Blogger maris said...

noh ma ei taha kellegi tuju rikkuda, aga meie mitu kuud noorem leevike jagab küll klotsikasti värki.
aga eks kellel pea ei jaga, sellel jagavad jalad....

1:41 PM  

Postita kommentaar

<< Home